Merkevarebygging

27.09.2021

De største selskapene trenger bare å vise sin logo til deg, og så vet du hva du får, men dette kommer ikke bare av seg selv. Vi legger merke til mange logoer og navn, og i den jobben ligger det mye arbeid bak. Ordet vi vil fram til her er merkevarebygging. Enkelt forklart vil det si alle aktiviteter som er med på å skape, posisjonere og opprettholde et image og omdømme av en merkevare eller tjeneste. Det hender ofte at vi foretrekker en merkevare fremfor en annen, og det er først og fremst fordi den har en verdi vi ønsker å bli assosiert med.

Som regel vil etablerte merkevarer bli foretrukket uavhengig av om den er best i pris, kvalitet eller om den er konkurransedyktig. Grunnprinsippet i merkevarebygging handler nemlig først og fremst om følelser. Når vi har tenkt å kjøpe oss en mobil, så vil de aller fleste av oss allerede ha tatt en foretrukket beslutning om hvilke mobilmerker vi vurderer. Og gjerne før vi i det hele tatt har startet prosessen med å innhente viktig informasjon om hva mobil som egentlig er best for deg.

For at en bedrift skal gjøre seg kjent og synlig for offentligheten, og skille seg ut fra konkurrentene vil det være et godt stykke arbeid bak for å nå disse målene. Det som vanligvis blir inkludert i en merkevarebygging er en setning, et designelement eller en ide som gjør den lett identifiserbart ovenfor massen.

Så hvordan bygge en merkevare? Det finnes selvsagt mange svar på dette, men her kommer noen forhåpentligvis nyttige tips.


1. Definer selskapet identitet

Første trinnet i merkevarebyggingen handler om å vite hva ditt selskap skal representere og vite hva formålet skal være. Ved å visualisere deg hvor bedriften skal være, kan du legge fundamentet for å nå dine visjoner. For eksempel kan en som skal drive med parfymeforretning velge å se for seg at identiteten til bedriften skal baseres på tre nøkkelord; luksus, kvalitet og miljøansvar. Dette gir bedriften et godt fundament å ha med videre til markedsføringen av merkevarebyggingen.

2. Tillit til kunden/vite målgruppen

Sørg for at du skaper tillit og lojalitet, dette kjennetegner et sterkt merke og gjør at du skiller deg ut fra mengden. Du vil at kundene skal komme igjen, ta er det viktig å bygge denne tilliten på rett måte. Det vil også være smart å forstå seg på målgruppen. Tenk gjerne på alder, kjønn, økonomisk status, kultur og geografisk beliggenhet for å bygge de beste kampanjene. Det er mange som har en tendens til å helgardere seg når det velger målgruppe og sier «alle sammen» dette er ikke en veldig god løsning.

3. Innhold

Fremhev det som kjennetegner dere. Spill på historier og følelser når du lager innhold til bedriften din. Uansett hva du gjør så vil det være viktig å bygge opp et solid fundament av innhold. Blogg er blitt populært de siste årene og er enkel og billig måte på å fortelle din historie. Når du lager innholdet vil det være viktig med ærlighet, og at du viser engasjement. Du bør skrive om noe du brenne for og det som kan være spennende med merkevaren.

4. Innsikt

Tenk ut på hva du har som gjør deg unik. Hva produkt eller tjenester har du? Finn dine konkurrenter og analyser hva det gjør og hvem det er. Et godt tips er å lage en SWOT-analyse. Markedet styrer mye så her er det viktig å følge godt med, en må også se etter tendenser i din bransje. Hvilke trender som kommer er alltid smart å følge med på, er du raskt ute vil du få et fortrinn på konkurrentene dine. Tilbakemeldinger som du får vil også være vært å følge med på. Ikke la dårlige tilbakemeldinger gå forbi, ta det seriøst og nå ut til kundene/målgruppen og se etter forbedring.

Å styrke merkevaren er ingen enkel sak, men mulighetene er der. Det viktigste å ta med seg er nok disse 3 orda; Troverdig, relevant og unik. Har du kontroll på de er du på vei.